Sunday, 16 September 2012

Dia Warga Nepal


Sanu..Sanu..Sanu..tue nama mamat Nepal yang selalu buat havoc dekat tempat kerja gua..suaranya halus tapi nyaring..tue yang gua tak tahan bila dengar mamat neyh bersuara..banyak kali gak gua baling spanar hidup dekat belakang badan mamat neyh tapi semua dia dapat elak..menurut mamat-mamat Nepal yang seangkatan dengan Si Sanu neyh..Sanu ada belajar ilmu sikit time kat Napal tue..muka nampak Geek..macam lapar tapak kaki ja bila gua usha..tapi gua jarang usha Sanu neyh..bukan apa semua neyh demi mengelak kes pembunuhan berlaku dekat area kilang tue..tindak tanduk gua kadang-kadang macam secret assassin..

Satu hari gua dengan geng kutu kilang tengah berborak pasal rumah tangga masing-masing..lingkungan umur geng kutu yang lepak dengan gua adalah lingkungan 29 tahun ke 42 tahun..kitorang tengah berbincang pasal family planning..semua orang plan nak anak dalam 5 orang ja..tapi gua lain gua nak anak 11 orang..lagi ramai lagi havoc rumah gua nanti..semua geng kutu tengah bagi pendapat apa keburukkan dan kelebihan kalau ada anak banyak..

Gua yang tak kawen neyh kena masok campur gak..gua suka lepaking dengan orang-orang veteran neyh..lagi banyak berkawan luas pandangan tapi bila berkawan dengan geng veteran yang berstatus kutu lepak neyh tak banyak sangat pandangan dengan pengalaman yang gua dapat..yang gua dapat cuma segulung rokok daun sebagai santapan ketika menyembang kosong dengan geng kutu neyh..Dalam keasikkan menyembang tiba-tiba..

“eh eh Sanu mahu join kamu semua sembang pasal family boleh” ulas si Sanu dari penjuru machine..

“bahaya danger weyh Sanu nak mai” ulas Pak Kudin Ketom

“ah lu Sanu tak boleh nak tengok gua senang langsung” ungkap gua dari kelompok mamat kutu veteran yang sedang menyembang

nada gua time tue selamba tapi riak muka sikit pon tak tumpah macam Jack Black..muka ranggea tapi masih lagi cute cute chubby..

“sebelom Sanu datang Malaysia Sanu da 2 orang anak…One boy one girl..baru 2 tahun dah ada 2 orang anak..Hebat tak”..kata si Sanu Nepalian..tak habis disitu ‘ tahun depan Sanu balik Nepal dah..kamu semua kawen 7 8 tahun baru dapat 3 4 orang anak..tak hebat langsung’ tambah si Sanu lagi..

“time datang Malaysia ada 2 orang anak..tahun depan balik Nepal tiba-tiba ada 3 orang anak tak pon ada 4 orang anak dah macam mana..”cakap seorang dari veteran kutu..Pak Kudin Ketom orang panggil dekat dia..

“mendalam sungguh kata-kata orang lama neyh” bermonolog gua time tue..Si Sanu terdiam dan terus terduduk seperti terkena penyakit tarik lepas dengar kata-kata jolokan dari Pak Kudin Ketom tue..Sanu lantas bangun dari terjatuh dan terus berlari-lari anak kearah bilik rehat warga lelaki yang berlocation di belakang kilang..dengar kata lepas kejadian tue Si Sanu akan menelefon wife dia dekat Nepal setiap sejam..semua neyh demi memastikan yang anak Sanu masih lagi ada 2 orang bukan 3 ataupon 4 orang..

Dari situ gua tengok walaupon Sanu neyh selalu buat havoc tapi kalau bab-bab anak neyh dia memang serius..gila beb..tinggal isteri dengan anak 2 tiba-tiba balik rumah anak ada 3..tak gila..mai mana anak sorang lagi..tinggal rumah 3 tahun tiba-tiba bercambah sorang anak..memang kucar-kacir rumah tangga kalau macam tue..take it serius for all husband in Malaysia..this is not a joke..this is what happen in real life right now..take care of your wife..

Malaysia Day


Hari ni hari minggu atau bersamaan dengan Hari Mesia dan hari terakhir dalam bulan Syawal..gua tak sempat nak atur aktibiti..mulanya plan gua nak balik menjenguk walid dengan umi gua dekat kampong tapi disebabkan rambut tak potong dengan kemas macam ala tentera lagi gua tak berani nak balik rumah..takut-takut walid gua terkejut tengok penampilan baru..gua pon takut dengan diri baru gua..ni kan lagi walid gua..

Apa-apa pon tahniah kepada Mesia kerana masih lagi mampu menyambut hari lahirnya..sampai sekarang gua masih tak paham kenapa budak-budak sekarang sambut hari mesia dah macam hari minggu ja..seorang pon tak menghayati..tapi gua dengar creta ada golongan kutu yang menghayati hari-hari mesia dengan penoh rasa bangga..siap ada yang bakar lemang lagi..tidak lupa ada yang open ketupat, open kueh samprett,tapi  kueh tart tak sempat order, kueh siput pon ada, lontong..fuhh dah macam hari raya beb..mamat kutu bukan saja pandai menghayati hari Mesia tapi pandai menviarasikan hari Mesia menjadi lebih huru-hara..tidak lupa ada yang menukar sampul duit raya dikala hari Mesia menjelma..boleh dikatakan Hari Mesia dah macam hari Lebaran dah gua tengok

Time hari raya dulu tidur..sekarang baru nak terhegeh-hegeh..what the fish yooo..

Tuesday, 11 September 2012

Melah Janda Seorang Lagenda


Long time no see brader..pailang ark..masuk dusun gua nampak..sahut gua dari bahagian penjuru meja kedai Pak Aji Mut..time tue muka gua tampak buas sikit..orang muda kalau marah memang tak kenal erti kesabaran..pailang tak pailang la brader..dusun lu ada buah  buah durian Musang King sapa yang tak nak masok..

Cehh..punya berang gua sound macam tue ja jawapan mamat kutu neyh..gua bermonolog time tue..tangan dah ringan pisau cukut jenama GILLET gua selitkan di bahagian paha..kalau mamat tue terkam, gua buka langkah..gua cukup redy time tue..mamat tue buat muka muncung sambil bersiul ala-ala lelaki baru menang ekor..serius gua panas time tue..gua rasa pertembungan antara gua dengan mamat kutu neyh bakal menamatkan sengketa kami yang berlaku tak lama dulu..paling busuk pon gua cuba bagi mamat kutu tue cacat kekal dekat bahagian telinga kanan..jarang sekali gua marah dekat geng kutu neyh

Kedai diimana gua dengan rakan sejawat melepak


Mamat tue bergerak dari kedai agak-agak dalam 10 meter jarak dia dengan kedai Pak Aji Mut..kesabaran gua makin memuncak..mamat tue dah rembat durian gua..ingat gua nak diam diri..tiga ulas dia rembat..nak flashback kan cerita time tue gua dengan geng Vateran Hardcore tengah melapah durian dekat dusun abah gua..dekat 20 bijik kami lapah durian tue..time durian ke-20 tue member sejawat gua tak larat nak habis kan durian tue..ada balance lagi 3 ulas..gua plan nak hadiah dekat si Melah Janda tue..gua dengar cereta si Melah Janda tue memang marah dengan Durian Musang King neyh..pantang dengar pasal durian kira nak beat harga ja..

Gua tinggalkan durian tue atas motor C70 milik abah gua kejap..motor tue gua parking dalam dusun sebagai langkah berjaga-jaga.. bukan apa time tue mak gua yang suruh
kutipkan sayur kang kong dekat tepi-tepi swimming pool tue..balik-balik dekat motor C70 tue, gua tengok durian dah hilang..gua tension, kalau macam neyh memang tak dapat gua nak amik ati si Melah Janda tue..anak dia cantik beb..dengar kata lagi 2 tahun 3 bulan jadi nurse budak tue..tiap hari pergi kelas mesti pakai ‘crown’..nurse la katakan..marah tak habis lagi neyh..dekat 2 hari gua cari pencuri tue..last-last ada mamat kutu neyh ‘tweet’ gua on tweeter..dia cakap ‘brader gua sebat durian lu, sory gua dah passing durian tue dekat Melah Janda’..kata mamat kutu tue..macam tue la cerita nya.

Cerita neyh berlaku 72 jam yang lalu, atau lebih saintifik, perbalahan gua neyh berlaku 3 hari yang lepas..berbalik kepada keadaan sekarang..lepas-lepas mamat tue berganjak 10 meter dari kedai Pak Aji  Mut..gua lantas lompat dari kerusi bulat dan sempat menyambar sebotol kicap jenama Jalen kat atas meja..gua berlari-lari anak ala ninja demi mengelak dari mamat tue perasan yang gua nak pukul-pukul curi dari belakang..lagi 3 meter jarak gua dengan mamat tue..perasaan gua marah macam musang..lagi 2 meter jarak gua dengan mamat tue..perasaan gua berdebor tapi ada jugak terselit marah-marah anak kucing..lagi semeter..perasaan berdebor hilang perasaan marah naik mendadak..time dekat semeter tue perasaan ingin bunuh pon ada sikit tapi tak berapa banyak..lagi 0.1 meter..tangan gua dah dekat dengan telingan mamat tue..sikit lagi ja..gua rasa mamat tue pon dah rasa berangin-rangin dekat celah telinga tiba-tiba mak gua cakap tue abah kau la Budi..gila punya budak..

gua punya marah sampai tak kenal musuh gua..rupa-rupanya mamat yang gua dok bahas-bahas tadi tue abah gua..mudah sungguh si syaitan neyh memperalatkan umat manusia sejagat..sikit lagi ja..kalau kena botol kicap tue dekat area telinga abah gua..kompem gua makan penerajang combo..entah pergi mana mamat yang curi durian tue..