Thursday, 24 November 2011

Holidas


Cuti sekolah datang lagi tapi..gua sekarang sedang berbakti kepada tanah sawah tak sempat gua nak cuti..nak upadate pon tak sempat sekarang neyh lain la kalau tanam  padi dalam opis..kalau dalam opis memang selalu la gua update..musim coti sekolah..memang bala bagi gua..bebudak yang belom capai akil baligh sering buat bunyi dekat area rumah gua..tapi buat pertama kalinya budak-budak neyh memberi sedikit tuah pada gua

coti sekolah dah sampai jadi bebudak neyh semua kena paksa bersunat..keh keh keh..kalau sebut pasai sunat..semua muka bebudak jadi macam tayar beskal fixie..leper ja muka..kadang-kadang muka macam tayar motor C 70..berkerut ja..yang menangis pon ada..gua memang suka kacau bebudak neyh..dulu lu kacau gua..la neyh gua kacau lu pulak..yang tuahnya kalau bebudak neyh sunat..parent bebudak neyh akan buat kenduri-kendara jadi gua boleh la makan free..sunat tiap-tiap hari pon tak pa gua tak kisah..yang penting gua boleh simpan duit gua..gua plan nak beli Tudung macamHana Tajima dekat mak gua..mercik gak gua tengok makwe-makwe  Alor Stuck pakai tudung tue

saranan gua..kepada adik-adik primary school..luorang sunat la cepat-cepat..cuti sekolah neyh la luorang nak buat duit..luorang buat duit..gua dapat makan..boleh simpan duit beli tudung macam Hana Tajima tue dekat mak gua..sedikit selingan.untuk brader and makwe yer..gua berterima kasih kepada pembaca-pembaca yang sudi baca entry-entry gua selama neyh..gua boleh diumpamakan seperti anak Hamster yang baru lahir..masih lagi tidak mengenal apa itu kuaci tapi gua tahu kuaci tue boleh makan..macam tue la perjalanan gua dalam menulis blog neyh..gua harap luorang boleh support gua..amboeh macam puitis pulak ayat-ayat gua neyh..untuk entry kali neyh gua saja terapkan sedikit hiperbola dihujung ayat dan sepam dua ayat metafora gua selitkan dicelah-celah ayat..luorang cari sendiri gua malas nak cakap dekat part mana..kalau gua cakap nanti dah jadi macam kelas BM pulak..gua bukan cikgu tapi gua neyh sekadar seorang kutu dan tak perlu gua nak mengajar bahasa-bahasa baku..kalau nak jugak boleh gua henjut gua punya siku dekat muka lu..ngetop bangat seyh..hypershit indon

Sunday, 13 November 2011

Terjah Kolam


Hampir 2 tahun gua xmenjejakkan kaki di arena kolam renang..tiba-tiba 2 hari yang lepas member gua Adi, Pok and Pad Duk ajak gua bergumbira di swimming pool..memang kerja gila gua kata..gua dengan swimming pool neyh memang ngam

Pada mulanya gua macam malas nak join..tapi memandang Daniel Bego tengah injure sekarang neyh baik gua kembali aktif balik dalam dunia renang neyh..boleh jugak jadi pelapis kebangsaan nanti..gua malas nak creta panjang..gua sampai-sampai..gua sarong seluar fit panjang sebagai tanda gua dah kembali semula ke arena renang..gua sapu seluar adik gua..apa kelas mandi pakai seluar fit..gua biasa mandi dekat swimming pool pakai kain pelikat baru terasa sikit suasana kampong macam mandi sungai..baru inn tapi 2 tahun dulu.. gua terpaksa pakai seluar fit sebab Uncle Gemok Berkaca Mata suruh..cilake punya apek

Gua sarongkan seluar fit hitam labuh sampai keparas buku lali sebagai tanda gua masih lagi menjaga aurat..baru gua nak terkam kolam tue..Uncle Gemok tue panggil gua..” adik lu xda topi..xboleh terjun maa..xikut procedure dan peraturan kolam renang semelesia” oyak si Uncle Gemok..cilake potong stim betoi..Uncle Gemok tue memang spoil..sekali pandang muka macam Eman Manan pown ada..2 kali pandang muka..masyaALLAH sakit  hati gua tengok..macam nak cucuk dada guna sudu baru terseksa sikit nak mati apek tue nak mati

Gua pegi sewa topi renang tue..bapak mahai 20 Bath whoa..lepas-lepas beli gua berlari-lari anak dari konter menuju kolam renang..gua malas nak lari pecut..takot nanti jatuh..makwe-makwe ramai..lantas gua terjun..fuhhh..memang stedy gua terjun dekat area kedalaman 6 kaki ja..7 kaki gua xberani amik pot..gua neyh ikan bilis ja bukan ikan josh nak berenang dalam-dalam..renangan gua tampak lemah pada awalnya..tapi gua sempat bermain mata dengan sorang makwe cina yang gua rasa umurnya baru mencecah 7 tahun..lantas renangan gua tampak laju teramat sangat..gua nampak gagah time tue..gua berenang gaya bebas ja..malas gua nak pikir gaya pelik-pelik..tapi satu ja gampang..kaler topi renang gua belang-belang..serius xcantik..sekali tengok macam eskrim..

Gua saja nak try gaya kuak kupu-kupu..baru beberapa ketika gua berenang..tiba-tiba gua terdengar jeritan halus dari bahagian tepi cuping telinga gua..gua ingatkan syaitan yang cuba nak hasut gua..gua dah redy dengan ayat Kursi ja neyh..rupanya seorang makwe sedang kekejangan akibat terlampau aktif sangat berenang sampai xingat dunia kata rakan sejawatnya tidak jauh dari situ..makwe muda katakana..tapi hati kenik gua neyh yakin yang makwe tue kejang sebab terpegun tengok gua buat kuak kupu-kupu jantang tadi..biasa kupu-kupu pakai topi belang-belang sape yang xterpegun..memang lahabau punya topi..member gua cuba untuk buat CPR dekat makwe tue tapi gua sempat terajang..nasib baik..

11.11.2011

Buat julung kalinya gua suka tarikh dalam kalender omputih neyh..tarikh nampak mercikk gua rasa..kalau buat majlis berkhatan time tarikh neyh memang rock..satu pown majlis berkhatan gua xdapat detect..jenis buat kenduri berkhatan senyap-senyap..memang perangai gampang..tapi kalau majlis kawen memang banyak..naik mabuk pulak makan nasi kenduri banyak-banyak..setiap rumah kenduri bagi 4 bijik cokelat..memang stedy..gua dapat dekat 20 bijik cokelat..3 kotak cokelat gua cilop dari meja makan..sapa suruh tinggal merata..

Tujuan entry kali gua saja nak cakap yang gua memang xpuas hati satu majlis berkhatan pown xdapat hidu..atau kemungkinan lain mybe xda langsung majlis berkhatan..mana pergi adapt-adat Melayu kita..kita kian melupakan benda-benda cmni..sebak campur sedak jugak kalau gua pikir benda-benda cmni..orang awam lebih suka berkawen dari bersunat..

Thursday, 10 November 2011

Makwe

kalau cakap pasai makwe-makwe neyh gua jarang nak amik pot..member-member gua semua dah ada makwe..gua sorang ja xdak makwe..kalau hujung minggu semua orang keluar main snooker dengan makwe dekat town..gua?? pa jadah..gua keluar dengan Ducati Posmen gua laa..onda-ronda Alor Stuck..main langgar-langgar lambu isyarat..baru jiwe muda

Tapi kalau gua ada biemdabeliu baru inn..baru bersemangat gua nak tackle makwe..kalau ada rumah bungalow ka..neyh makwe kalau tengok Ducati Posmen gua memang makwe baling selipar..nak kata gua xhandsome..hmmm muka gua ada iras-iras Eman Manan..xkan xhandsome lagi kot..keh keh keh..gua rasa makwe-makwe benci tengok Ducati Posmen gua tue kot..biasa la  side mirror bengkok di tambah dengan number plat yang dah patah sebelah dan cat motor yang ala-ala bangunan cina memang normal bagi motor orang bujang macam gua

Bila la makwe-makwe nak belanja gua main snooker..dah lama gua xmain terjah-terjah bola kaler-kaler neyh..berdebar pulak gua menunggu..gua target jodoh gua tue tiba time gua tengah study dekat library..baru sejuk mata Si Dia memandang..keh keh keh

Sunday, 6 November 2011

Daging Sapi

start pada hari neyh gua dah rasa tawar hati dengan daging dah..macam-macam menu pelik gua try hari neyh..gua neyh dah macam Man vs Wildsekali pandang

ada ke sorang brader neyh bagi gua try daging sapi celuk tepung..jadah lu bhaii..sedap memang la sedap tapi sedap jugak kalau gua pijak brader tue..cerita bermula selepas gua dengan member ducati gua Pak Cop baru menunaikan solat dengan jayanya..seorang brader yang mukanya aala-ala Harun Salim Banci telah menyapa gua dari bahagian G-spot gua iaitu dibahagian ketiak..gua dijemput untuk menghadiri satu majlis korban berhampiran dengan kawasan rumah gua..gua jarang nak menolak perlawaan neyh..kalau gua tolak pown sebab brader tue pernah reject gua sebab dulu gua pernah kapel kecil-kecilan dengan adik dia tapi brader tue bernasib baik sebab dia xde adik perempuan

sebelom tue..gua paling rumah dulu amik Pisau Rambo abah gua..pisau tue kalau xcilap gua dah  6 orang dah kena tikam kat belakang..slow-slow je..just nak kopek jerawat dekat belakang badan tue..boleh tahan la tajam dia..gaya gua tanpak garang..seakan Rocky Balboa pown ada..pisau gua lampir dicelah ketiap..kain pelikat jenama Gajah Duduk gua sarong kan sebagai menggantikan seluar melayu gua..tidak lupa segulung rokok daun gua tatapkan dibahagian bibir sebagai dessert gua time tue.

sesampainya gua..Pak Aji sudah mula meletakkan pisau dibahagian trakea lembu..tapi Pak Aji tue gua tengok macam baru first time je nak buat kerja bunuh-bunoh neyh..nak mencari urat mareh dengan urat halkom pown dekat 30 minit..jadah lu..kalau bagi gua job tue..gua usha lembu tue terus gua hayun Pisau Rambi abah gua tue..lepas 30 minit lembu tue siap disembelih dan beberapa jam kemudian gua dan Angkatan Veteran Hardcore Tokai siap melapah lembu tue..nak dijadikan cerita ada seorang brader neyh kononnya nak try resepi baru..brader neyh nak buat daging sapi celup tepung..gua dengar pown xsedap hati..dengar macam Frieskiss pown ada..gua dah mula panic sebab brader suruh gua try masakan tue

bukan apa..kalau masakan tue sedap xpa..kalau masakan tue xsedap kompem-kompem brader tue kena pijak dengan gua..free ja dapat hadiah pagi raya neyh..nak dijadikan cerita lagi masakan tue xsedap..gua xcakap banyak gua dengan member gua pegang  brader tue seraya kami geletek member tue sampai terkencing..lu paham-paham la air kencing orang umur 30 cmna..memang kodi..suasana jadi havoc seketika..tapi serius daging celup tepung memng xsedap..gua rasa macam gua tengah hisap tapak kaki member gua..tersedak gua..halkum gua neyh dah naik kecut dek kerana daging tue..retina mata gua dah tukar kaler biru dah..gua terus balik rumah demi mengelak daripada berlakunya korban kedua..tangan gua terketar ja nak sembelih brader tue




Saturday, 5 November 2011

Aidil Adha

Raya haji dah nak dekat kalau xda entry baru rasa macam lengkap pulak..rasa macam xsejiwe dengan raya yang bakal menjelma neyh..season neyh gua malas nak korban banyak-banyak..gua target 17 ekor lembu + 3 ekor kibas pown dah cukop..bukan pa season lepas punya raya banyak geng-geng kutu komplen..geng tu cakap daging sikit..xrock langsung..siap buat memorandum lagi..kononnya nak tunjuk kemarahan sebab gua buat korban cikit je

Season neyh total semua korban adalah 20 ekor..kepada geng-geng kutu..season neyh luorang makan puas-puas..makan sampai termuntah..makan sampai bengkak bijik mata..xhabis makan gua pijak..season lepas luorang demand..

Satu lagi..sebelom gua mengundur diri..gua hairan malam neyh gua xnampak pown kanak-kanak main mercun berduyun-duyun..gua tengok budak-budak sekarang dah xmacam dulu..semua nak ikut perangai mat salleh..semua budak-budak pakat p clubbing..amboeh sakan noe hampa..

satu lagi..raya haji neyh untuk kaum lelaki ja..yang kaum perempuan nak sambut sekali apapasai..bukan gua cakap member gua yang cakap..nak sambut jugak tunggggu raya hajjah..betol jugak kalau gua pikir balik..member gua yang kutu lepak pown boleh pikir xkan luorang yang geng budak ubesiti xleh nak pikir 

Wednesday, 2 November 2011

Tentang Hambo

hampir semusim gua berkecimpung dalam dunia memblog neyh..sarius gua memang masih mentah dan mengikut calculation yang gua buat tadi gua neyh masih setahun jagung dalam bidang neyh..tapi gua minat menulis..gua minat menulis benda-benda mengarut..mostly suma cerita-cerita gua benar sebenarnya..benda-benda yang berlaku dalam normal life gua..tapi entry-entry sebelom neyh gua xpernah memperkenalkan diri gua..tapi malam neyh gua terdetik nak memperkenalkan serba sedikit sapa insan serabut yang suka cerita benda-benda mengarut neyh..

nama penoh gua Mohd Shamer B Mohd Mokhtar..anak kelahiran Kedah..membesar sepenohnya di Bandaraya Tokai..baru berusia diawal 20-an..atau lebih spesific nya gua neyh baru ja menjejak kan diri gua pada umur 20 tahun pada bulan Mei yang lalu..dulu gua bersekolah di Alor Star Techincal Instituation atau SMT Alor Star..sekarang gua memperhambakan diri gua untuk belajar di Universiti Malaysia Perlis dalam jurusan Kejuruteraan Pembuatan..member-member panggil gua Met..kalau nama komersial gua Cikgu Budi..tapi si Din Kulai panggil gua met cobain..cilake din..

gua neyh seorang yang ganaih..mudah dibawa berbincang tetapi mudah juga untuk menghadiahkan penerajang mahupown pelempang...pernah memukul seekor lipas dengan kejam dengan munggunakan ibu jari kaki..menyayat hati kalau tengok conditon lipas tue lepas kena shoot dengan gua..gua neyh mudah berkawan..alhamdulillah..setakat neyh semua kawan-kawan yang gua dapat memang stedy..memang sepala dengan gua..tanpa kawan-kawan sapa la kita..ye dok..gua neyh minat dengan engineering neyh tapi otak gua neyh lambat pick up atau dalam bahasa mudah gua neyh lampi..

untuk pengetahuan makwe-makwe luar sana..gua neyh masih lagi bujang..hantar rombongan kalau berkenan..setiap permohonan akan dipertimbangkan..keh keh keh..gua berjoking ja makwe-makwe sekalian..gua punya misi ialah jadi engineer..gua nak beli Van Wosewogan..lepas tue gua teringin nak berkahwin seseorang yang perwatakan ustazah tetapi mukanya seakan Miss Universe macam Norjuma tue..keh keh keh..demand sungguh xpadan dengan muka mat pet..gua juga gemar menangkap belalang kunyit..kadang-kadang gua selalu memburu Bison..setakat tue saja gua boleh cerita dekat lu orang..gua xboleh cerita banyak-banyak sebab biodata gua neyh rahsia..

Tuesday, 1 November 2011

Ziarah CC

hari neyh gua rasa terlintas nak pergi cc..banyak sebab kenapa hari neyh gua ziarah cc..kenapa bukan esok dan kenapa bukan lusa..naluri kecil gua mengatakan yang hari nie mungkin ada story menarik dekat cc tue..cc tue xjauh dengan rumah gua..cc tue bertempat di daerah TOKAI, kedah..tempat dimana banyak bangunan-bangunan pencakar langit dan bumi bakal tercipta..disebelah cc tue ada kedai awek..pehh comel..

sesampainya gua dekat cc..gua terus meringankan badan gua neyh menuju ke konter berdekatan..gua naik beskal feksi adik gua..ada raga dekat depan..warna hijau kuning..baru jelapang padi..samapi-sampai dekat konter tue..brader konter tue terus tanya gua amacam lama xnampak..gua xcakap walau sepatah perkataan..gua masih membisu..tapi disebalik senyuman tue gua sempat melemparkan senyuman kepada brader tue..senyuman gua nampak buas..tapi dalam hati kecil gua..gua harap brader tue paham disebalik senyuman gua..gua datang cc xpa bermodal kan sebarang sen pown..

brader tue senyum sinis..gua macam nak pijak ja muka dia..brader tue cakap " paham dah, lu kalau mai cc gua mesti nak hutang "..gua cakap " bukan hutang brader gua cuma malas nak bawak wallet yang dipenuhi duit beribu-ribu tue"..muka brader tue berubah..gua start goyang..bersebelahan brader tue ada hanger besi..silap-silap hari bulan free ja gua kena sebat..gua buat muka stedy tapi dalam masa yang sama muka brader berkerut macam tayar motor dah..neyh semua gara-gara gua asyik mintak hutang ja.."brader sejam cukop xnak lebih" bermonolog luaran gua terhadap brader tue tapi nanti duit PTPTN masok gua settle la..gua sekali lagi tersenyum sinis seraya gua terus ke pot PC feberet gua bersebelahan pintu kecemasan bersempadan dengan laluan gelap

lepas gua settle kowtim harga dengan brader tue gua terus berlari bagai menuju bintang ke arah PC gua..dalam perjalanan ke arah PC gua..gua ada melalui satu laluan gelap dimana pot PC dekat area tu mahal cikit..selalunya budak-budak bawah umur selalu amik pot tue..gua dah besar so gua kena cari pot yang lebih matang cikit..sambil melalui laluan gelap tue..terlintas anak mata kiri gua untuk memandang ke  arah jendela..tiba-tiba gua ternampak seorang budak tersenyum kambing sambil muka nya tercungap-cungap..gua syak budak neyh ada tengok benda xelok..senyuman budak tue kalau diperhati terlalu lama boleh menyebabkan tapak kaki gua melekat dekat mulut budak tue..titisan air liur di hujung bibir kian  kelihatan di wajah budak selengga tue..bapak muka desperate housewife betoi budak tue..

gua kucar-kacir..peluh jantan gua keluar secara tiba-tiba..pada mulanya gua malas nak amik pot..tapi memandangkan gua neyh Belia Benci Dadah pergi jugak usha budak tue..gua tengok budak tue macam kucar-kacir ja depan koputer..muka nya terlalu dekat sekerin koputer tapi tangan menaip laju..seperti ada sesuatu yang budak tue cuba sorokkan..jari-kemarinya laju seperti mesin potong rumput..lagi sekali gua syak budak tue ada buat benda xelok..jantung gua berdebar dubb dappp dubb dapp..xpernah gua rasa nervous sebab budak bawah umur neyh..

gua xcakap banyak gua terus  sergah..jaaahhhhhhhhhhh!!!!!..cilake budak tue tengah mengayat awek degree rupanya..baru umur 15 dah pandai adjust awek tue..nafsu nafsu..wajah gua bagai ditempek tahik..cilake punya budak..gua sempat beri sepam dua nasihat dekat budak tue..gua cakap " umur macam lu neyh adik xelok adjust awek lagi..lagi baik lu pergi cari buku Sasbadi ke, Pelangir ke, xpown Focus u..PMR dah nak dekat..kalau abang lempang satgi nampak macam penderaan kanak-kanak..LOG OUT pesbuk tue cepat gua nak online pulak"..nada gua tampak garang laksana seorang bapa yang tegas ..budak balik melalui jendela besar dihadapan kedai..gua rasa puas







Wednesday, 26 October 2011

TREND


kadang-kadang gua pernah terlintas nak tiru brader neyh..buat pa habiskan beribu-ribu demi medapatkan laptop apple..luorang hanya perlu spend rm 1.50 untuk mendapatkan laptop putih seumpama brader diatas..luorang perlu beli polistrin 20 kupang dan marker pen silver rm 1.30..memang stedy..kebolehannya xperlu letrik ataupown bateri untuk berfungsi..hanya perlu niat yang suci ja..keh3..

lu stedy brader..satu lagi..benda neyh kalis air..kah kah kah..dari sini gua dah nampak yang berader neyh bukan seorang yang menolak teknolgi..duit bukan penghalang untuk kita mengejar teknologi..ye dok..brader neyh dah membuktikan wang bukan segal-galanya tapi memerlukan pemikiran yang gila untuk merealisasikan semua benda neyh..fighting!! fighting!!

Tuesday, 25 October 2011

Tetap Bersama

semua orang mencemburui ikatan kita semua..keh keh keh

hampir 2 tahun setengah kita bersama, mungkin pada awalnya kita semua xmesra tapi tue standard la budak-budak baru nak mengenal antara satu sama lain..sebelom gua start melalut gua nak luorang taw yang entry kali neyh xberkaitan langsung dengan ilmu hisab ataupown ilmu sejarah mahupown geografi..entry kali berkaitan dengan " Manufacturing The Besh"..

gua jarang nak menulis entry yang ala-ala sedeh neyh..tapi untuk kali neyh gua ter detik nak menulis pasal kejuruteraan pembuatan crews neyh..terasa sedeh jugak la..dah sekian la kita bersama tapi kita semua bakal terpisah..kenangan diantara kita semua bakal jadi kenanagan terindah..susah senang kita hadapi sama-sama..sekali imbas dari sudut mata kejuruteraan gua neyh, gua rasa kos neyh la yang rajin buat event..macam-macam event dah yang budak-budak kos neyh buat..xkira la event halal mahupown haram..tapi semua event tue boleh gua specifikasi yang terbaik..gua mintak maaf kepada semua jika kata-kata gua mahupown ada gerak-geri gua yang tampak keterlaluan dimata luorang semua..bukan sekadar kemesraan yang kita semua ada tapi satu ikatan persahabatan yang paling stedy..ye dok..

boleh dikatakan sekarang neyh ramai yang dah pulang ke kampung halaman..tapi jangan lupa lepas praktikal kita semua akan berjumpa..sebarang informasi terkini luorang sila lampirkan di pesbuk mahupown gmail..ini bagi memudahkan kita semua mengupdate diantara satu sama lain..serius gua sedeyh sebab xleh jumpa dah dengan luorang semua..kesedihan gua neyh xleh nak digambarkan dengan kata-kata mahupown sehelai nota..tapi boleh digambarkan apabila kita duduk bersama..

tidak lupa juga kepada semua lecturer, saya mewakili semua ingin mengucapkan jutaan terima kasih..jasa anda sentiasa kami kenang..

Saturday, 15 October 2011

Cita-Cita

Ini adalah sebahgian daripada cita-cita gua sepanjang gua bergelar sebagai seorang manusia

Sekolah Rendah
1. cikgu tadika
2. komando
3. Ahli bomba
4. Pensyarah
5. Jurutera
6. Arkitek
7. Doktor haiwan
8. Ahli psikik (ni memang macam gampang sebab baru lepas baca surat khabar pasal psikik, dan rasa cool kalau boleh jadi macam orang dalam surat khabar berkenaan).
9. Ahli Astronomi (masa ni otak dah expose sikit dengan bahan bacaan sains)
10. Ahli nuklear (neyh pown macam gampang, baru dapat expose pasal WW2 dan bom atom).
11. Ahli pemusnah bom ( kalau bab neyh sebab terlampau terpengaruh dengan cerita dekat TV3..friday night movie)
12. Professor (entah apa benda jenis professor gua sendiri pun tak tahu..time tue gua baru terdengar perkataan propesor..tiba-tiba bunyi macam sedap dipandang masyarakat umum..)
13. Petani moden (ni pun sama...malas nak fikir cita cita canggih dah masa ni..baru nampak mesin padi dan-dan teringin nak jadi petani..macam cilakak)

Konklusi
-segala cita-cita gua time sekolah rendah nie banyak dipengaruhi oleh pengaruh tv..alam sekitar..majalah Kreko..dan faktor gua yang suka melepak dengan geng kutu-kutu yang lebih dewasa dari gua
cita-cita gampang time kecik-kecik


Sekolah Menengah
1. Jurutera Mekanikal ( baru first day masuk sekolah teknik gua dah letak cita-cita tinggi..baru TRUE)
2. Techincian ( kalau part techician neyh gua ingat lagi ada seorang brader dia buat wiring dekat rumah gua..tiba-tiba satu rumah jadi trip..terus gua kagum walaupown pada hakikatnya benda tue menampakkan kebodahan dia dalam sektor mewayaring kan wayar) 
3.Jutawan MLN ( time gua give up nak belajar sebab trial SPM gua hancur..gua terus cari cita-cita yang xmemerlukan gua untuk score 19A+ dalam SPM)
4. Cikgu Teknik ( neyh gua punya last cita-cita..gua dapat detect gua punya kebolehan time gua buat final project time form 5..gua agak mahir dalam bidang Mekanikal neyh..terus gua letakkan sasaran untuk menjadi cikgu sekolah teknik..gua plan nak didik semua budak0budak kutu lepak jadi seorang jurutera)

Koklusi
-kalau cita-cita time secondary school neyh macam serius cikit..gua dah pandai berpikir matang walaupown time tue gua baligh lewat..gua banyak menonton Discovery Channel..gua dah xamik pot dah cerita Tom N Jerry neyh..gua dah nampak sinar-sinar kejayaan walaupown pada awalnya sinar-sinar tue umpama kabus gelap bagi bagi gua


Universiti
-Jurutera Pembuatan ( gua diterima masok ke universiti kejuruteraan, so xkan gua nak jadi nurse..pikir la sendiri..xkan tue pown gua nak kena explain macam karangan)

Konklusi
-gua masih mentah lagi dalam bab Unibesiti..gua sedeyh sebab xboleh jadi cikgu..gua teringin nak rasa macam mana seorang guru yang diumpama kan sebagai lilin yang menerangi orang lain..gua nak try la..kalau xpanas jadi lilin..gua amik pot..kalau panas..gua reject..gua dah pandai baca NSTP time neyh..keh keh keh..tue sebagai info extra..gua akan cuba untuk merealisasikan impian gua..abah gua pown suruh gua jadi engineer..dia cakap kalau abang cik jadi engineer..abah bleh la try naik kereta Fair Lady untuk p sawah nanti..naik Fair Lady p sawah..grand gila ayat abah gua..

neyh cara gua..the suicide mission

Tuesday, 4 October 2011

Nikmat Sementara

gua bangun bangun awal, dengan harapan gua dapat pergi ke kelas da dapat collect ilmu buang sepam gua TAPI isu air hilang atau air hangout dengan tiba-tiba dan tak mau balik atau air melenyapkan dirinya atau dalam bahasa panas barannya air tak dak dan membuatkan susah gua nak bersuci kan diri..isu neyh gua dah bangkit macam gua bangkit dekat 3x kali dah dekat pak guard..tapi masih tidak ada sebarang improvement..setiap tahun benda neyh jadi..selamat time gua bangun tidur baru tak dak kalau time tengan landing atas mangkuk tandas..haaa.kalau time tue memang gua mengamuk dan jadi harimau

gua tak boleh salahkan pihak pengurusan..sebab tugas mereka adalah menguruskan pejabat bukan menguruskan air..satu lagi kalau si mereka neyh jaga pasai air nanti pasal pejabat sapa nak jaga..makan gaji buta ja..rugi gaji yang gua bayar..kadang-kadang gua kena jadi baik jugak..selalu backup orang yang bersalah..tapi macam mana pon gua tetap nak baran gak..bangun bangun tidur air dah tak dak..mood gua time luluh berkecai..niat gua untuk mendapatkan sepam dua ilmu di kelas jadi terbantut dan terpesong

bila gua tak mandi pagi perangai gua macam singa cikit..tengok orang ja rasa macam nak maqah..kerusi dengan meja jangan kata laa..tu semua gua dah hancurkan dulu..mood nak landing atas mangkok tandas sambil baca NSTP ( New Strait Times Paper) pon hilang dek di telan mood marah plus kecewa..gua terpaksa berlari sejauh seratus meter untuk mandi..tapi gua kena beratur time sampai dekat tempat mandi tue..orang punya ramai..gua agakkan macam gua  dapat no yang ke 21..lepas tue baru turn gua mandi..not bad la..tue baru gua berlari-lari anak..kalau berlari-lari bapak mesti dapat no 50 keatas..kompem tak dapat mandi..

peristiwa tue tak habis disitu ja..sampai ja turn gua nak mandi..pada mulanya pretasi si air nampak stedy..sekali dua pandang nampak garang mengalahkan kelajuan air pili..bila gua tengok prestasi air macam tue gua pon lagi semangat nak mandi..gua mulakan dengan mencuci kesan bintik-bintik hitam dimuka menggunakan sabun Papaya Oren..dan gua susuli dengan basuhan manja di bahagian muka menggunakan setimba air suling..prestasi air nampak kian memuncak..pancutan nampak manja tapi pada hakikatnya sangat deras yang teramat.

proses pemandian gua tampak kian yakin..fasa kedua bermula..gua lampir secebis dua air sabun cap Lifeboy dan salutkan diseluruh tubuh badan gua..sedang gua tengah stedy melayan sabun tiba-tiba bunyi air paip berbunyi seperti denyutan jantung Cipanzi..duk! dak! duk! dak!..gua panic..time tue gua nampak kucar kacir..baru gua nak tahan air..PUPPPP!!..titsan air yang terakhir jatuh mencium bumi..time tue gua macam nak pijak ja paip tue..cilakaki..

badan penoh sabun tapi air dah tak dak..last kali gua try mandi dekat tempat dimana sebelom neyh xpernah ada sorang pon orang kampung gua yang pernah mandi dekat tempat neyh..gua anak kampung pertama yang mencuba nasib..tempat neyh ramai orang..tapi gua buat kering..gua assume semua orang yang ada dekat situ sebagai kayu ataupon pepohon ceri ditepi jalan..gua masok mandi jugak..pehh stedy stedy..sejuk wehhh..syok gak mandi dekat bilik kuliah neyh..whoaaa..whoaaa..whoaa..gua plan esok nak mandi lagi..cepat cikit gua nak masok kelas..mandi-mandi terus belajaq dengan berkembang..baru TRUE..keh keh keh

Friday, 30 September 2011

Rindu

Arsenal Stedy
gua jarang post entry pasal bola neyh..tapi disebabkan skuad Meriam Buruk gua neyh dah semakin menyimpang dari jauh dari pembelajar mereka..gua terpaksa amik pot..

Nasri dengan Fabregas dah conteng arang dekat muka gua..cilakak

Adham Rotator WIRA

Gua hampir perlu cerita hal ini. Demi memberi semangat kepada semua kaum Pembuatan
Adham yang dulunya kerap bermain pasir kini seorang Young Inventor


Pada satu pagi sabtu di dipermulaan bulan Zulhijjah, semua anak muda dari Unimap berpusu-pusu ke bandar Kg Wai. Ada yang naik bas, ada yang naik basikal warni-warni dan tak kurang juga yang naik motor. Gua jugak tidak melepaskan peluang untuk menyaksikan peristiwa yang boleh disama ertikan seperti peristiwa dimana Datok Pemegang Mohor ingin menyampaikan tarikh raya. Begitu hebatnya hari tue. Tidak boleh digambarkan menggunakan kamera DSLR.


Masing-masing tidak mahu melepaskan peluang untuk berada di Kay Wai Centrepoint yang ketika itu hampir 7 tahun pembinaannya di daerah Kaylis ataupown Kuala Perlis. Boleh dikatakan kawasan yang seakan area B13 dan kawasan itu itu adalah sebagai penanda aras ekonomi daerah Kaylis. Pagi itu ada satu peristiwa penting lagi bersejarah akan berlaku di atas rumput menghijau yang tersergam megah di ruang legar Kay Wai Centrepoint. Seorang anak muda bernama Adham Bajak akan berdiri di atas di rumput hijau itu mewakili semua anak muda dari kaum kejuruteraan Pembuatan.


"Terima kasih Tuan Pengerusi Majlis. Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada non-muslim terutamanya kepada Prakit, saya ucapkan kepada yang arif lagi bijaksana para juri sekalian, penjaga masa yang adil, jujur dan komited, pensyarah-pensyarah, auntie kedai sewa kereta semarak  dan rakan rakan yang dikasihi di pohon ceri sana..."

"Steady la Adham!" jerit gua dari bangku kedai Student Mall  tidak jauh dari pentas lantas disambut dengan sorakan anak anak muda Unimap yang lain. Semua terpegun melihat Adham yang biasanya dressing seluar bola 3 suku dan berbaju PINK tanpa lengan di bahagian byssex tangan kini berpenampilan smart pejabat tapi disebalik berpakaian smart si Adham Bajak neyh dia masih lagi memakai safety shoes yang gua rasa buruk dan boleh membuatkan keyakinan dia hilang ditelan keburukkan kasut tue.


" Adham Bajak siap sedia memulakan perhitungan  bagaikan askar yang sedang mereload peluru sebelom berperang..mengkiri kanan kan tie di bahagian leher menampakkan Adham tidak berapa selesa dengan suasana dewan yang bersuhukan 32.3 celcius itu. Tapi sebaliknya senyuman sinis di hujung bibir sebagai tanda yakin dia yakin..

"Adham melangkah jauh dari muka kerusi dan berdiri dengan dada terbuka..Menampakkan lagi tampak keyakinan

"Tajuk final project saya yang menjadi pilihan saya pada semesteri ini Rotary Antenna bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla..."

"Pada pendapat saya, pihak Unimap perlu membeli product saya dengan harga 16k bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla..."

"Steady Bajak, steady!" nama Bajak pula menjadi laungan, jerit semua anak muda Unimap
Adham menjeling bertambah yakin.

"Saya yakin yang projek saya neyh mampu menang dan mampu mewakili Unimap dalam Festival Seni Taria Peringkat Kebangsaan..laungan Adham yang gagah membuatkan si Prakit hilang focus dan kucar kacir..Prakit nampak gugup tapi muka disebalik yang stedy tue membuatkan orang ramai tertipu..Tapi gua xtertipu sebab gua kenai Prakit neyh lama. Jadi gua dah boleh detect dah.


Untuk pengetahuan lu orang si Prakit neyh salah satu  peserta dalam pertandingan neyh dan meraka neyh satu kelas..Dan menurut laman sosial Youtube dan Google Gossip, si Adham dengan Prakit neyh sangat rapat..mereka sering berkongsi idea yang sama dalam pelajaran dan tidak lupa jugak mereka sering bermain POKE-POKE dalam pesbuk. Tue gua xamik pot..bab main POKE-POKE neyh dah masok hal personal..Adham gua melawak ja..lu jangan marah pulak..

Adham melangkah undur dari depan meja ke belakang meja dengan senyuman manis mata terpejam. Boleh jadi itulah lambang atau simbol kepuasannya dalam memberi yang terbaik kepada kami semua. Berkasut kulit hitam  atau nama buruknya Safety Shoes, langkahnya mantap tapi mata masih terpejam..

Time tue gua sempat bermonolog dalaman..
" Mata dok terpejam kalau jatuh padan muka lu"..secara tiba budak junior sebelah gua cakap


" Memang pown kalau jatuh padan muka dia"..
gua panic dan jadi kucar-kacir..gua suspect budak tue bela saka kecil-kecilan..dia boleh dengar gua bermonolog dalaman..kalau gua monolog luaran xpa neyh dalaman bhaii..confirm bela saka
Sedang anak-anak muda Pembuatan masih gembira meraikan kehebatan Adham, datang seorang pemuda berbaju Angry Bird Kuning dan seluar slek kerat..mukanya tampak bengis disulami dengan gayanya yang macam kutu mintak duit parking

"Mana Project Rotary Antenna? Mana Adham Bajak? Dah present dah ke belum?" tanya brader tue  sambil terhiling-hiling di sebelah meja penyokong Adham Bajak.

Semua buat pejam mata sebagai tanda malas nak layan.

Tiba tiba muncul Adham dari penjuru dewan, "lu ni loser laa, brader..." sound Adham sambil melonggarkan ikatan tali lehernya dan menanggal pen di c elah ketiak sebagai tanda stedy. Hanya tuhan je tahu betapa peritnya kalau kena sound dengan Adham. Kena sound dengan orang lain takda hal sangat. Bukan apa Adham neyh jarang bahan orang selalunya dia yang kena bahan..




INFO EXTRA: Adham kalah mengejut disebabkan presentationnya tidak menepati apa yang diinginkan oleh panel juri. Ada ke cerita pasai Selangor kalah dengan Kedah 0-8..






Sunday, 28 August 2011

Last Minutes

sekarang gua dah ada dekat kampung halaman..dah ada wireless bhaii..macam gua creta dalam post sebelom neyh la..budak-budak dekat kampung gua dah start main bom tangan..memang gua xkerkejut langsung la..umur 3 tahun dah biasa bakaq sawah..apa la sangat setakat main bom tangan neyh..memang rare la budak-budak dekat kampung gua neyh..serius stedy..gua yang nakai-nakai pown xpernah terniat nak touch grenade tue..abeh ganaih gua pernah buat time raya..gua pernah makan kek coklat lembat sambil tangan kiri kanan gua menggenggam erat kuih lompat tikam..nyaris-nyaris gua kena tikam..cilaka punya kueh..

one day before aidilfitri neyh memang gua paling suka..pagi tadi saja la gua nak round-round dekat market..pehh..gua tengok pak cik-pak cik and mak cik-mak cik tengah beli daging macam ada SALES ooo..saiz lembu-lembu dekat area rumah gua neyh dah macam saiz Bison dekat South Africa gua tengok butcher-butcher yang dulunya naik kereta Nissan Sunny ja..sekarang neyh dah pakai Fair Lady dah..mau xpakai Fair Lady harga daging kalau nak dekat raya neyh dah macam Jongkong emaih dah..selamat la gua beli daging awai..xla kena cekik harga..gua neyh kalo bab-bab planning neyh agak stedy la..segala planning gua nampak berjalan seperti yang gua bayangkan..pemikiran gua ada iras-iras Tun Dr. Mahathir cikit..

berbalik kepada creta dekat market tadi..lepeh gua usha-usha dekat deparment daging..gua try berubah pandangan gua kearah department lain..department lain gua tengok suam-suam manja ja..xmacam department daging tadi..ada sorang berader neyh gua tengok tengah menjual peralatan-peralatan askar..gua tengok sorang pown macam xdak niat nak singgah dan beramah mesra dengan brader tue..gua rasa simpati plak..gua sebagai anak jati kampung gua try cuba nasib nak slow talk dengan brader tue..banyak mitos mengatakan yang brader tue adalah seorang Kapten..tapi sekali gua tengok macam brader yang suka lepak-lepak dekat kaki 5 macam gua ja..gua try gua xpeduli mitod tue..selalu gua akan pergi market dengan member gua Pak Cop..tapi hari neyh gua berseorangan..dengaq khabar angin dari penduduk setempat, brader tadi tue selalu belasah sapa-sapa yang menyembang xpa ada motif..tue gua goyang..gua neyh minat bola..kalau tiba-tiba gua creta pasai Kemenangan 6-0 Arsenal keatas Man U..tiba-tiba dia cakap dia minat Man U..xke gila camtue..

lagi 5 langkah nak sampai..gua lagi berani nak merungkai segala mitos-mitos tue..BANG!! BANG!!..gua tersentap..gua cuba pandang ke arah suara misteri tue mana la taw kan tiba-tiba orang tue panggil gua nak bagi Ipad ke..xke gila lu..orang nak bagi Ipad..cehh..adik gua rupanya..macam nak pijak ja adik gua time tue..hati gua nak tercabut..langkahan gua menuju ke kedai tue kian dekat..last sekali sampai gk..sampai dekat motor Ducati Posmen gua..gua ubah fikiran..last day puasa neyh baik gua berbakti kepada mak gua..dengar creta mak gua nak buat kueh lompat tikam...gua akan cuba halang hasrat tue..keh keh keh..gua ada sejarah hitam dengan kueh tue..sory ibu..

Thursday, 25 August 2011

Memanipulasikan Perasaan Raya

semalam Halim dah belah..hari neyh Pkey, Kechik and Am pulak blah..gua bila pulak..dekat 3 hari gua dengaq lagu raya dari Rafeah Buang..mood raya neyh dah memuncak..bagaikan telur dihujung tanduk..bagai manusia ingin sangat terkencing..tu la yang gua boleh gambar kan situasi gua saat neyh..

mak dengan abah gua dah calling-calling gua..bila nak balik..bila nak balik bang chik..memikirkan kerja bertimbon dan hutang-hutang gua yang berlambak dekat Omner Restoran Samudra tue..gua terpaksa melupakan keghairahan raya demi menyelesaikan semua benda-benda yang kadang-kandang gua rasa macam nak pijak ja sorang-sorang yang kacow mood raya gua..

gua punya emosi neyh kalau mai dekat raya sensitip cikit orangnya..biasa la anak perantau..berminit-minit tinggai kan rumah tanpa sebarang nafkah dekat mak abah gua..sebab tue gua sedeyh..mintak maaf maa ngn abah..pagi raya kompem bang chik da dekat depan rumah pau duit raya..

berbalik kepada perasaan gua..bila tengok member-member gua balik raya dan dalam masa yang sama time tue gua bertenggek dekat depan pintu rumah bujang gua..gua rasa macam gua xdak kampung..cuti dah start tapi xbelah belah balik ke kampung halaman gua The Great City of Tokai..sekali sekala gua rasa macam gua neyh perajurit atau dalam bahasa Buku Sasbadi ialah 'seorang askar yang kacak'..seorang askar yang menjaga sempadan Kedah-Thailand demi membendung kes seludup bunga api dan mercun pop-pop yang kian menular seperti pokok kaangkong yang menjalar dengan jayanya dekat belakang rumah Mak Cik Peah..

apa-apa pown jadi gua kena gak cari mercun pop-pop dekat pasaran gelap untuk adik-adik dan anak-anak buah gua..budak-budak neyh kalo dapat mercun pop-pop tue lupa depa pasai duit raya so abeh la duit gua nanti..taapi budak-budak zaman la neyh demand..xmau dah duit raya..nak Ipad..nak komputer riba..nak Android ja..time gua kecik-kecik dulu paling tinggi gua pernah dapat 5 kupang ja..tue seronok xsangga..sebab 5 kupang time tue bleh beli mercun ketupat dan bom tangan..tapi season neyh gua ada strategi..budak-budak yang nak duit raya lebih dari 5 kupang gua ada benda nak buat dekat depa


1) pertama gua pijak budak tue

2) lepa gua pijak gua gua plan nak suruh budak tue basoh motor gua yang xpernah basoh sejak hari    kelahiranya

3) last sekali gua pau duit raya budak tue habuan untuk isi minyak motor gua

kepada budak-budak semua..jaga-jaga beraya dekat rumah gua..raya season neyh gua nak guna stail Hiltler ajaq anak dia..pehh..tapi actually gua neyh suka budak-budak yang xsuka bagi masalah dekat gua..jadi adik-adik buat perangai baik..abang baik 5 kupang BUT jika adik buat perangai xbaik abang bagi pelempang

Wednesday, 24 August 2011

Aidilfitri around the corner

Selamat Hari Raya kepada semua umat Islam di Malaysia

hai rakan-rakan sejawat semua..malam neyh gua sedeyh  asset paling bernilai gua Halim Danial dah balik ke kampung halaman..serius-serius gua bila gua tengok Halim membuat langkahan ke Bas Kuala Perlis ke Kemaman tue gua terus meleleh kan air mata gua yang kedua..air mata pertama gua lepas mak gua cakap..abg lu dah dapat masok U..time tue gua menangis sambil pijak seekor kucing..

sebab apa gua kata Halim Danial tue asset gua..gua nak cerita cikit..Halim tue pembekal daging paling besar dekat Kuala Perlis, so lepas dia belah mak cik mak cik and pak cik pak cik dah terbantut stock daging untuk musim raya yang bakal menjelang beberapa ratus jam dari sekarang..

kesempurnaan si raya aidilfitri akan terbantut xpa keriuhan bunga api..tapi gua dengar creta budak-budak dekat area rumah gua dah start main nuklear dengan bom tangan dah..tapi gua xsalah kan luorang sebab tue salah satu cari cara nak menjiwai Aidilfitri yang bakal menjelma

raya dekat perantaun macam gua memang banyak rintangan..kadang-kadang pagi raya xdak ketupat rendang, wajib dan dodoi, yang ada cheese cake, makaronni, spagetti, som tam and beberapa makanan tradisonal orang US seperti cicuk udang dan kuih seri muka..sedeyh bila mengenangkan keluarga dekatMalaysia..gua dengar cerita Aidilfitri season neyh mak gua nak buat Ketupat Palas regu dengan Rendang Kibas..kalau xdak Kibas dengar creta Abah gua nak cari Bison sekor habuan buat rendang nanti..Rendang Bison memeng faberet gua..

beraya dekat rumah penginapan student Malaysia bersama Apix, Mirul, Chip, Syakir ,Wan kulai dan berapa rakan sejawat yang lain neyh memeng gua rasa sedeyh bhaii..harap-harap season neyh Kedutaan Malaysia buat jamuan Aidilfitri dekat Restoran Samudra dekat pinggir N.Y.C..

Gua xleh tulis panjang-panjang sebab waktu teraweh dekat New York neyh awai..

Monday, 1 August 2011

Steambot Part 2

post yang sebelom neyh gua sempat creta sampai muka gua naik biru ja..gua xsempat nak creta pasai brotherhood-brotherhood gua..time tue gua dapat info dari member gua..cara dia cakap cmni ' met tadi gua nampak belaan lu dah terlepas, bek lu pergi tengok, kang terlepas dekat asrama pompuan, menjawab la lu'..sbb tu la gua terpaksa stop writting..gua bela landak ja..sebab tue bahaya cikit..tapi landak punya bulu bleh buat 'cottobath'..sodap..kadang-kadang bleh wat jangka lukis..memang berguna la bulu landak neyh bagi gua..cuma orang zaman sekarang salah guna kelebihan landak tue..diorang guna bulu landak buat tempat garu belakang..meme SHIT la..free-free badan luka..


bangsat punya iblis..pehal gua creta pasai bulu landak neyh...ok la der-der suma..antara member gua yang terlibat dalam aktiviti terjah kedai steambot neyh : Mus Aquilani, Syakir Messi, Afiq Fox Cave, Joe Budu, Mizul Zan, Mie Kulim, Zamir Gotu-Gotu, Chip Halis, Danny Choke, Epul The Body Builder, Din Kelly@Kulai, Adham Lupa Lirk dan akhir sekali gua Cikgu Budi..
budak-budak neyh suma excited bila dengan pasai makan..gua relax ja..gua kalo pasai makan neyh jarang amik pot tpi kalo bisness juta-juta gua join..gua makan 15 minit ja, pastu naik pitam..TAPI budak-budak neyh punya selera..dasyat gua tengok..naik takot pulak gua..habis sepinggan..pergi amik lagi 2 pinggan..habis 2 pinggan..pergi amik lagi 4 pinggan..macam tue lah yang gua bleh gambarkan kat luorang..agak-agak luorang bleh imagine dak..gua rasa bek luorang jangan imagine..ngeri brader..gua yang hati kebai neyh pown goyang tengok budak-budak tue makan, tambah-tambah luorang..coihhhh..

dasyat x dasyat..sayoq pown dya buat macam ayam..neyh Finalist Survival Versi Kelantan

brother yang baju hitam tue Danny C..gua tengok dya paling excited..kalo lu orang kacau dya makan..cilap-cilap kena pelampang dya terus bisu..dah ramai dah yang kena..so watch out dude

brader yang baju pink tue buat stedy bleh pegang chopstick..padahal gua yang ajaq dya 3 tahun dulu

brader neyh tengah rest..first half da sapu dah suma..la neyh tunggu second half...muka kenyang giler sial lu Mirul Zan..muka malas nak cakap


brader tue nama dya AfIQ Fox Cave..Dya pena masok AF tpi kena terajang dengan penerbit sebab isap rokok time nyanyi

tue antara aktiviti time makan..harga dya Rm 10 satu kepala..xkisah guna kepala apa pown yang penting ada perkataan kepala..sekilas pandang memang agak mahai laa TAPI luorang boleh makan puas-puas..makan pastu  muntah pown boleh makan lagi..makan sampai luorang dah pecah perut laa orang putih kata..tapi gua nak pesan jangan cuba-cuba nak tapau makanan tue bawak balik..bukan apa kedai neyh ada 'BEBOLA SENSOR'..bila luorang simpan makanan dalam poket..sensor tue akan bunyi..bunyi cmni...keriiiiiiiiiiiiiiiiiinggggggggggggggg bebola kena curiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!...cmtue la lebih kurang..gua pesan neyh..jangan bila dah kantoi cakap gua xpesan plak..kalo luorang cakap cmtue jangan tanya kenapa tiba-tiba gua pijak dada luorang..gua kalo bab-bab nasihat menasihat neyh gua strict cikit..biasa la orang dah mencecah umoq 20 tahun..kena la bersifat kedewasaan cikit..

baju biru tue Mie Kulim..brader neyh cuba nak lari dari xmo bayaq duit makan..tapi kantoi sebab sensor dekat kedai tue dah detect

picture ala-ala dunia ROH..time neyh gua dah tapau segenggam fishball..tapi xkantoi..gua ada cabel dalam..sebab tue xkantoi
Lastly gua nak berterima kasih kepada RESTORAN RENAZ STEAMBOT LAJU kerana sudi menjemput kami dalam rancangan 'Terjah Semua Kedai Makan'..gua boleh cakap neyh antara steambot yang paling sedap gua rasa..btw neyh first kedai steambot yang gua biasa try..so gua xda experience pasai steambot neyh..saja gua nak promote kedai neyh

Friday, 29 July 2011

Steambot Part 1

malam neyh dalam sejarah hidup gua..finally gua dapat jugak try 'steambot' yang paling famous dekat Perlis dengaq cerita la..berbekalkan duit hasil tabungan gua selama seminggu..gua dengan situasi ' win win situation orang puteh kata' gua p jugak..walaupon gua terpaksa amik risiko yang  bakal gua hadapi nanti..risiko dia, kalau harga 'steambot ' tu Rm 8.80 keatas, maka keesokkan harinya gua kena berpuasa..sebab duit  tabungan gua dah lebur sebab gua kedaqah 'Steambot  tue'..

tepat jam 2230..gua dengan brotherhood gua seramai 10 orang gua rasa kami gerak kedai steambot yang dikatakan hebat tue..


gua sempat amik picture banner dia ja..gambar kedai akak comel tue xkasi takot orang buat santau angin nanti


sampai-sampai dekat kedai tue gua tengok budak kecik umur 4-5 tahun da pandai makan benda-benda pelik camtu..gua yang umur 20 neyh baru ja nak berjinak-jinak dengan benda tue tapi si budak kecik tue da boleh merasa dah steambot..xpadan dengan kecik..kemarahan jantan gua datang secara tiba-tiba  time tue..tapi gua rilex..sebab objektif gua adalah untuk makan bukan untuk maki..nanti kalau orang dengaq gua maki-maki..xstedy la gua..neyh la antara sebab-sebab kenapa budak kecik xsuka makan nasi setelah umoq depa 5 tahun..kadang-kadang angin jugak gua dengan perangai pak cik-pak cik  neyh..gua time kecik-kecik dulu abah gua bagi gua makan madu Kassim asli, sarang burung layang, kurma Yussuf Jailani..kiranya suma makanan yang baik untuk otak gua la..sebab gua dulu Lampi ( lambat pick up )..abah gua suruh makan gua lari..gua pegi makan Choke-Choke..last-last rosak gigi gua..free-free ja gua kena starlight ngan abah gua dulu...punya tamak gua..gua try suma jenis kat citu...agak-agak gua dekat berbelas jugak la menu dya..setiap bebola kat tue gua amik segenggam...segenggam tue pown dah menunjukkan yang gua  neyh tamak..peduli apa gua..gua bayaq so gua makan la tapi membazir amalan iblis..jangan contohi perangai gua..gua buat bersebab..keh3

antara jenis-jenis bebola yang dihidangkan..ada setengah yang gua xpernah tengok..pelik-pelik


gua lagi semangat time gadis pelayan kat situ datang bawak dapur..dapur tue gua guna untuk bakar bebola tue..excited gila time tue..ingat pulak zaman kecik-kecik dulu time gua main permainan masak-masak dengan Lisa Suruihana..sebijik macam time bakaq bebola tue..kah kah kah..tapi time tue gua jadi ayah dan Lisa jadi mak..So, tugas memasak time tue gua bagi dekat Lisa..gua akan ayah so gua xyah masak..tugas gua cari nafkah..kecik-kecik gua da main permainan 'BERKELUARGA' neyh..sorry gua terkeluaq dari creta pulak..iblis betoi..

berbalik kepada creta kedai steambot, pada malam tue satu kejadian ngeri telah berlaku..gua saja teringin nak makan guna chopstick..lalu gua pon try untuk angkat seketul bebola neyh tiba-tiba jatuh..bukan sekali..kalo xclap gua 6x..gua sempat kira..lepeh-lepeh dari tue..gua kepak chopstick pastu gua bangun gua tendang meja..gua tension gila time tue..5minit lepeh tue gua kembali kebentuk asai..gua cuba makan menggunakan garpu dan xtanpa melihat walau sebesar zarah pown chopstick tue..gua makan dengan tenang pada awalnya..kelajuan dan tahap kelancaran pemakanan gua agak stabil pada 15 minit awal..lepas-lepas 15 minit, muka start bertukaq jadi kaler biru..gua dah qasa meloya sebab makan benda tue kerap-kerap..iblis betoi..tadi punya la lapaq..lepeh tue dan-dan kenyang..tapi memikirkan RM 10 harga steambot tue gua relakan diri memakanya miskipown time tue, kalau lu orang tengok muka gua..gua dah macam nak koma dah..mata gua pejam tapi mulut dan tangan gua masih lagi bergerak umpama mesin basuh yang padat dengan pakaian busuk dan hapak..iblis..tapi gua tengok member gua Joe Budu stedy ja..badan lebih kurang gua, tough tapi dia punya selera makan lain macam ckit..satu lagi Joe Budu pernah masok Rancangan Survive versi Kleantan..sebab tue dia stedya ja gua tengok

muka gua dah nek biru muda dah..yg pegang lidi tu la Joe Budu..


gua nak tidoq dulu..by the way creta neyh xabis lagi..mybe esok gua sambung..gua nak p usha belaan gua dulu hari neyh..

Blog

hello brader-brader and sister-sister..lama dah gua xupdate laman blog neyh..hampir 2 bulan gua rasa gua buat blog neyh macam anak tiri gua..gua buat xtaw ja..gua tengok dah penuh dengan sarang-sarang Tarantula dah dekat blog neyh..by the way, blog neyh masih lagi bernyawa..gua bukan xda idea nak menulis tapi gua tengah sibuk dengan project-project mega sekarang ini..baru tadi member gua ajak buat bisness baru..tapi gua tolak..ada ka patut dia ajak gua bela labi-labi..gua kalau takat binatang yang xberbisa neyh gua xamik pot la brader..gua suka binatang yang ganaih..baru nampak strong..kalau dia ajak gua bela harimau bintang ke..ok jugak


tapi kalau harimau Malaya gua xberani nak bela..bukan apa nanti bergaduh pulak Rajagopal dengan gua..Rajagopal dahla tengah angin sekarang neyh..budak-budak main bola serupa gampang malam jumaat Keliwoon yang lepas..gua malaih nak merapu panjang-panjang..gua ada dekat surau neyh..kalau merapu panjang-panjang satgi Tok Imam tue tendang gua sapa nak jawab..Tok Imam dekat dahla bekas warden sekolah juvana..takat-takat budak muda macam gua neyh dia sergah sekali terus terkencing..tapi tue bukan gua la mybe budak-budak lain..kalau Tok Imam tue sergah gua..gua terus tarik 'side burn' dia..terus senyap..silap-silap menangis pastu mengadu dekat geng Tok Bilal and Tok Siak..and then gua kena mark xboleh masuk surau..tu yang gua xsuka..gua neyh berniat untuk menjadi regular jemaah dekat surau tue..harap-harap niat gua termakbul la...

                       -neyh lah tok imam yang sebut-sebut tue..sekali penampo tersedu 3 hari                     

Monday, 20 June 2011

R.E.U.N.I.O.N

semenjak dua menjak neyh rumah tumpangan gua sering menjadi tumpuan geng jantan-jantan and geng betina-betina..kalo datang lepak saja xpa..neyh dah la lepak pastu bagi free gift plak kt gua..free gift tue dhla cantik..warna hijau plak tue..

siall punya kucing..mentang-mentang pintu rumah gua tercabut..lu ngan geng-geng lu wat RED party kat rumah gua..dhla tiap hari buat REUNION..satu lagi..sekali lagi gua nampak lu berak dekat dapur rumah gua..gua xkan segan-segan menjatuhkan hukum hudud terhadap lu and member-member lu..especially si Tompok and si Belang ( nama kucing-kucing tue )..lu orang selalu memekak time gua tidoq tetengah malam..neyh last warning ok..

Tuesday, 14 June 2011

awek cc langsi

14.6.2011

Pagi yang indah bak senyuman ibu gua yang sedang riang memasak nasi goreng di dapur. Gua xda masa nak merapu panjang-panjang. Sekarang neyh gua ada 1 jam untuk merapu dalam Blogger site neyh. Bukan  apa gua ada dekat CC sekarang, setiap minit adalah nyawa bagi gua sekarang neyh. Hampir 4 bulan gua xblik kampong, banyak da perubahan depa buat. Nek terkejut gua. Masok-masok CC da awek sambut gua dya cakap ‘SAWADIKAP’ bro..Pehh..gua cakap dekat awek tu..sory kak cik gua datang nak update blog gua yang dah lama membangkai tanpa sebarang post-post baru..Korang taw dak pa dya cakap..Dya cakap wak lu der..Kak cik kerja dekat cini bukan nak dengaq lu creta masalah-masalah lu..Kak cik punya kerja dekat CC neyh just cakap ‘SAWADIKAP’ ja time orang masok..Lebih baik adik belah sebelom tangan n kaki kak melekat dekat cuping telinga adik..Bersedup campoq berdesup jantung halus gua neyh

Tapi gua xnak kalah gua sembur gua sembur and gua g teruih dekat awek tue..gua terus sound dya..Gua cakap lu jangan macam-macam sama guer noo..Gua neyh kalo gua marah kat orang lebih dari 5 minit pehtu confirm gua akan nangis so, awek tu pown muka sedeyh ja and then dya say sorry kt gua..awek tue teruih menyesai…dya xtaw yang gua neyh pailang..gua dah la ganaih..time tue gua memang bengang gila..nak update blog pown dah xdak mood..suma mood-mood gua kak cik tue dah sedup..langsi punya AWEK CC..bak kata pepatah member gua..kata-kata neyh menjadi inspirasi atau kata-kata semangat tok gua bila nangis teresak-wesak.
’salam dijabat dihunus ku tepis kalo time-time marah neyh biskut kering pown ku sapu habis’..keh3

Wednesday, 8 June 2011

REDHO

kalo lu orang usha betol-betol tajuk entry gua kali neyh mezti lu orang akan terpikir yang gua akan menulis pasal isu-isu agama..sebelom tue gua mintak maaf..gua neyh kalo bab-bab agama neyh masih lagi kurang..btw suka hati gua la nak letak tajuk apa pown sapa berani bangkang..kalo bangkang lebih-lebih kang kena sepak dekat perut sia-sia ja muntah putih macam overdose syabu..

semalam hari paling mendebarkan bagi gua..bukan apa result dah keluar da semalam..hati gua xbapa nak sedap..selalu kalo pagi-pagi gua akan join mak cik clearner and pak cik cleane berborak pasai gosip-gosip artis tapi pagi semalam gua xda mood nak join diorang..even mak cik muka ala-ala NORA ELENA pown gua masih
lagi jual mahal..besa la zaman sekarang neyh lelaki kena jual mahal ckit..baru gurl-gurl ligan dari belakang..kehkehkeh..
haaa sweet kan..keh3


berbalik kepada mak cik cleaner tadi..mak cik tue cuba jugak untuk merasuah gua agar gua dapat join diorang bergossip..bukan apa gua neyh selalu ja on fesbuk so gua tahu la perkembangan semasa tapi mak cik cleaner tue selalu online myspaca..mysaca sekarang xfamous macam dulu dah..gossip terbaru semua fesbuk amik dulu..gossip-gossip suam-suam ja yang myspace amik..so mak cik tue nak umpan gua la..gua da bole hidu da pergerakan licik mak cik cleaner tue

tapi gua tetap berdegil..mak cik tue berhasrat nak rasuah gua tapi gua cakap awal-awal " met tokai xmakan rasuah.."mak cik" kalo karipap sardin warung pak cik endut boleh..tue memang faveret gua "..mak cik tue dengan gaya awie nek motor egos terus pergi warung pak cik endut semata-mata nak beli karipap sardin and then nak rasuah gua..

time-time tue gua dh mula goyang dengan mak cik tue..lepeh 10 minit mak cik tue balik dengan muka berdarah..gua tanya mak cik." asal muka lu berdarah"..mak cik u jawab" suka hati gua la..lu jangan sibuk..kang da jugak nak makan pelempang cap ibu dan anak satgi"..gua terus belah masok bilik tidur..dan tinggalkan mak cik cleaner tue dengan perasaan xberbelah bahagi dya tue..macam tue touching ngan gua kot

macam xmsok ja tajok dengan creta gua..taik kucing betol..neyh suma gara-gara member gua rahim..gua tengok dya berdengkur sebelah gua neyh terus gua lupa nak creta pasal tajuk "REDHO"..

neyh la rahim changloon..punca utama kenapa creta gua xsejiwa dengan tajuk

Tuesday, 31 May 2011

cc bangsat

tension gua..minggu lepas time gua nk update blog..cc neyh wat hal..baru ja nk sign in email..suma computer terpadam..padahai gua rasa modai gua nk menulis time tue gua rase agak-agak setebal 200 muka surat buku cerita laa..

terbantut..coihh..sabi je la..sekarang neyh gua da 10 minit tok menulis..by the way lama da gua simpan niat nk update blog neyh tapi jadula gua time coty neyh agak padat..gua da banyak benda nak kongsi ngan lu orang..tapi sekarang neyh mybe xsempat..

nanti gua creta ok..gua menulis ari neyh bukan apa..just nak gitaw lu orang yang owner blog neyh masih lagi hidop dan bernyawa..lu orang jangan risau lepeh neyh banyak creta menanti lu orang..ok guy's..gua kena stop dah..sebab gua da nk masok kerja..neyh pown gua pinjam laptop mak cik cleaner jap..ok arius..

Sunday, 8 May 2011

Khidmat Masyarakat

jahat jahat gua, malaz malaz gua, tido tido gua..akhirnya, pada suatu hari yang gua lupa tarikhnya dan gua tersedar dari lamunan, dalam 20 tahun gua hidop gua tertanya-tanya adakah aku tergolong dalam masyarakat...persolan yang sebelom gua rasa malaz pikir akhirnya gua perlu memikir jugak pasai benda neyh..before that,gua nak cakap yang citer gua kali neyh serius..xmacam sebelom neyh suma merapu jaa..

tapi tue bukan citer gua..tue cuma isi kandungan novel yang gua baca tajuk novel tur " I lie to u "..keh3.. gua nak citer yang gua dan angkatan panji-panji Islam gua telah membuat satu serangan mengejut dekat SMK Syed Hassan...anggota kami terdiri lebih kurang 8 org tentera berpenyapu..15 org anggota yang bersenjata tangan dan jari jemari..dan lebih kurang 10 org anggota yang bersenjata kan penyodok sampah..tidak lupa jugak 2 org anggota medik..

tengah kumpul sebelom memulakan serangan

general-general yg mengutuai serangan membasmi air banjir   

yg tengah tue anggota medik..yg lain pakar-pakar dalam bahagian air banjir

neyh serangan yg pertama dekat kelas-kelas  

haa neyh serangan kedua dekat kantin 

wajah-wajah pahlawan..kami menang pertarungan bersama air banjir
   
sempat lagi snap picca walaupown di medan banjir
setelah pulang dari peperangan bersama banjir neyh..gua baru sedar hampir 20 tahun gua hidop,akhirnya pada tarikh itu laa gua telah menjadi sebahagian daripada masyarakat..anda kata anda masyarakat..apakah sumbangan anda pada masyarakat..

kalo sekadar tendang atau membuat grafiti atau tulisan khat dekat public phone..tue belom cukop lagi untuk anda menjadi masyarakat..ataupown sekadar menulis no. phone awek2 dekat kerusi bas atau dekat dinding toilet..itu pown belom cukop lagi untuk anda menjadi masyarakat..gua xnak citer lebat bhaiii..lu orang pikir balik dan munasabah diri..sebelom tue gua da cikit peringatan jangan dok sembang kemaih sangat ok..sebab malang xberbau..keh3

Friday, 6 May 2011

Mimpi Itu Habit

ALHAMDULILLAH..habeh jugak final exam gua..nek kembang perut gua dengan final exam neyh..sejak dua menjak neyh gua dah xmacam manusia sempurna dah..hidop gua dah xnormal macam selalu..selalunya gua mandi pagi 2x tengah hari 2x petang 1x..jumlah purata ayaq yang gua guna tok mandi adalah 1220 Liter. tu dulu, sejak gua terjebak dengan exam neyh gua hanya mandi 2x kali ja sehari..tu  normal bagi korang xnormal bagi gua

yang kedua, selalunya masa tido gua pkol 11 malam sampai pukul 7 pagi tpi semenjak gua dipaksa untuk mengambil final exam rutin tue semakin hari semakin berubah masa tido gua pkol 3 pagi -7pagi tpi gua behenti pitstop time pukol 6.30..bukan apa just nak menunaikan solat Subuh..tue sebagai santapan rohani gua..tu pown kena member kejut..kalo xkejut memang tido pa ceroh lo jawabnya orang kelantan kata.

ni la tido paceroh.sampai dalam dewan exam pown nak tido g

yang sedihnya bezday gua disambut dalam minggu exam neyh gak..gua xleh nak berparty bhaiii..sebab gua sibuk menghafal buku-buku rujukan..tapi yang leganya selamat la xdak orang baling telor ka tepung ka kat gua..suma orang sibuk ja study..umo gua da 20 tahun..tapi da orang cakap gua xlayak untuk mengecapi umo 20 tue..diorang cakap gua masih terlalu mentah..puiiiiii..muka ganas bhaiii..

  
ganas kan..muka camni memang stock2 bunoh orang guna berus gigi neyh
start pada hari neyh gua kena ubah gua puya style..besa la orang dah dewasa kan..zaman remaja da lepas..sekarang neyh gua hanya pikir cmna nak cari jodoh dan keja tetap..besa la orang dah dewasa kan mana bleh main-main lagi..dulu mungkin masa zaman gua remaja, gua buka Tin Coca Cola guna hidung tapi sekarang gua dah dewasa jadi gua kena guna jari-kemari gua tok membuka Tin Coca Cola tue...mungkin dulu gua suka membeli Choke-Choke dekat koperasi berdekatan tapi sekarang gua xboleh buat camtu dah..gua kena start menabung..bukan apa hantaran zaman sekarang neyh kalo xdak RM 10,000.00 jangan nak bermimpi lu nak berkeluarga..

pakkkkkkkkkkkkkkkkk!!!!..met met met bangun..coihhh rupa-rupanya gua bermimpi lagi..boleh tahan mimpi pasai kawen-kawen neyh..

Saturday, 23 April 2011

Lapaq Penampaq 1




camni la muka gua time resah..lapaq penampaq kn..



malam neyh kalo nak ikutkan gua malaz nak menulis tapi disebabkan hati gua yang mengada-ada ckit gua layan ja..dya punya tajuk pown da menunjukkan yang creta gua mezti ada kaitan yang gua nak menampaq orang atau menampaq kucing atau menampaq segala benda yang ada disekeliling gua..tapi pada hakikatnya gua neyh lapaq penampaq..upppss sory bukan gua tapi hati gua neyh..time tengah-tengah malam neyh la nak rasa xtenteram la..rasa sedeyh la..rasa gusar la..rasa heppy dya xmau plak..

rupanya gua baru perasan kenapa hati gua rasa cmtu..neyh semua mezti sebab gua makan nasi Bujang Kawen dekat kedai di Kuala Perlis..samapai gua nak study pown dok pikiaq lagi sapa la nak kawen ngn gua..nak kata harta ada ke x.?..jangan ditanya la takat keta ferrari tu abah gua buat tempat minum-minum ptg je la..nak kata budi bahasa tue..hahhhh yang tue masalah ckit..gua punya budi bahasa neyh failed ckit..besa la orang Kedahan kalo cakap ja mezti suara bunyi beso..atau dengan kata mudah "Kasaq" laa..

 gua malaz nak menyembang lebih-lebih pasai kawen neyh..la neyh komitmen gua lebih kepada macam mana cara paling mudah untuk gua jadi Perdana Menteri..banyak benda gua nak buat neyh kalo gua jadi PM..member gua cakap daripada lu jadi PM bek lu jadi tokei Restoran..pastu gua tanya kenapa..member gua cakap ala nanti kalo aku xdak duit boleh aku p makan free dekat kedai hang..tu xpa lagi gua xmarah.gua memang suka menolong..TAPI dya da cakap lagi..xnak kalah member gua neyh..gua bagi cakap sekali nak lagi..ingat Kfc ke..makan sekali terus nak lagi tapi gua lain cakap 2 kali terus gua bagi tapak kaki..

tapi gua sabar..member punya pasal gua bagi peluang dya bercakap lagi..pastu hampa taw dak dya cakap apa kat gua..dya cakap " met hang tue xlayak buka restoran hang tu layak jadi kucing yang memugut sisa kat restoran ja"..menangis gua time tue..



lebih kurang neyh la gua menagis..cute kn..ada cam ala2 nak transform jadi serigala jadian pown da gk

last sekali..gua lupa yang tue gua mimpi rupanya..nasib baik..kalo x berkepai muka member gua kena tapak kasut Converse saiz 8..siap lambang bintang lagi gua bagi..gua neyh memang suka kerja pukul-memukul neyh..kira baik gua bagi tapak kasut kalo gua bagi PENAMPAQ lagu mana..memang jadi lagu sedeyh la brader..keh3..sembang kemaih noo